PRAVLJIČNO POHORJE

Dragi otroci, starši, babice, dedki, tete in strici,

ob obisku našega čarobnega Pohorja vas vabimo k pravljičnemu doživetju v objemu neokrnjene narave, kjer bomo ustvarjali izključno iz naravnih materialov, saj nam narava ponuja prav vse kar potrebujemo da vzpodbudimo naš svet domišljije in nas kar sama vabi v ustvarjalni svet, kjer je vse mogoče.  In tako kot je vse mogoče v življenju, je tudi v naravi in v pravljicah. 

V toplih mesecih vas v družbi pravljičarke vabimo k spoznavanju raznolikega sveta bitij narave, med katerimi so tudi vile in vilinci, ki skrbijo, da vse poteka po pravljičnih zakonih: da nihče ni lačen, da se cvetovi v temi zaprejo, da črički zaigrajo travniško simfonijo, da se nesramnost spotakne ob storž,  solzice ujamejo v čarobne stekleničke in kresničke posvetijo vsem, ki na poti zaidejo …

Nabor poustvarjalnih delavnic

MOČERADEK VILI IN ŽABICA GRETKA

Le kaj se dogaja v gozdu ob deževnih dneh, ko se le redko kdo odpravi po mokrih in blatnih poteh? Marsikaj se dogaja in to še kako dobro vedo dobra gozdna vilinska bitja, ki prisluškujejo vsemu, kar si šepetajo drevesa, ptičice, žabice, polžki in močeradi. Nekega deževnega dne se je v gozd odpravila tudi pravljičarka Simona in slišala, zakaj sta se sporekla močeradek Vili in žabica Gretka.

Pravljici sledi likovna gozdna poustvarjalnica z naravnimi materiali.

POLŽJA ZABAVA

Polžja zabava_Pohorje Village Resort

Ste bili kdaj na polžji zabavi? Kjer plešemo zelo počasi, kjer mislimo počasi in še počasneje govorimo? V polžji deželi je res vse zelo počasi. A včasih je kakšen polžji otrok nadvse neučakan, saj ga radovednost žene v velik svet, prepoln lepot in čudes, a tudi nevarnosti in neznanih reči. Polžek Jožek se kljub očkovim besedam, naj tako ne stori, v svet odpravi sam. In kaj vse ga čaka tam?

Izvedeli boste ob pravljičnem doživetju, ki mu sledi poustvarjalnica. Naredili bomo polžke in polžji nakit. Se vidimo na polžji pravljični zabavi.

PRIJAZNI PASTIRČEK IN VILE

Nekega dne je deček na pohorskih travnikih pasel čredo krav in je ob robu gozda zagledal spati prelepe deklice, na katere je sijalo žgoče poletno sonce. Da bi jih obvaroval opeklin, je hitro nabral brezovih vej in deklice zaščitil s senco. A pastirček dobrega srca ni vedel, da so prelepe deklice čarobne vile, ki mu bodo njegovo dobroto bogato poplačale.

Pravljičnemu pripovedovanju sledi vilinska ustvarjalna delavnica. Naredili bomo čarobne vile, otroci bodo dobili tudi vilinski tatoo (poslikava z dermatološko preverjenimi barvami za slikanje na kožo).

SMOLA NA SOVINEM PERJU

Smola na sovinem perju otroške delavnice na Pohorju_Pohorje Village Resort

Naši gozdni sosedi sovici se je pripetila prava čudnost. Neke noči se je razjezila in ji je smola zlepila perje. Naj se je trudila še tako zelo, smole ni in ni mogla odstraniti. In ker se ji je perje zlepilo, ni mogla leteti in je bila primorana hoditi po gozdnih poteh, In kaj vse je videla, kaj vse doživela …

Po pravljici bodo otroci naredili sovice in ustvarili sovjo uspavanko, spoznali bodo tudi načine uporabljanja smole.

ČAROBNI METULJI

V pravljičnem vilinskem svetu imajo metulji prav posebno mesto. Ob pogovarjanju z rožicami je njihova naloga očarati vsakogar, ki jih zagleda. Nekega dne so zaradi čarobne vilinske moči oživeli metulji na oblekici žalostne deklice in pobarvali njen črno-beli svet. In kako zelo se je vse spremenilo. Prav zares so metulji čarobna bitja in na Pohorju živijo tudi v naši pravljični vilinski deželi.

Pravljici sledi poustvarjalnica, otroci bodo naredili metulje-lutke, zaplesali bomo tudi metuljev let …

VEVERICA IŠČE LEŠNIKE IN SREČO

Ste že slišali, kako se med sabo pogovarjajo drevesa? Ali veste, kdo vse živi med njihovimi koreninami, v krošnjah in tudi pod lubjem? Marsikatera žival, žuželke, ježki, ptičice in tudi veverica, ki se odpravi na drugo gozdno stran, da bi našla lešnike in srečo. Mislite, da ji bo uspelo? Z vilinsko pomočjo prav gotovo.

Z vilinskimi spretnostmi bomo naredili lutke veverice, spoznali življenje veveric in zdrobili lupino vsak svojega lešnika sreče!

PIKE ZA SREČO

Mar je mogoče, da po Pohorju leta pikapolonica posebnica brez pik? Seveda je mogoče, v naravi in v življenju je mogoče vse! Polonca brez pik se nekega dne žalostna skrije med cvetoč rman in trpotec, da bi jokala zaradi pik, ki jih tako zelo pogreša, da niti leteti noče. A kaj, ko njen jok z vilinsko pomočjo zasliši slikar Murn Čričko. Še dobro, da se tako zgodi, kajti Polona doživi največje presenečenje vseh cvetočih travnikov!

V času poustvarjalnice bomo naredili pikapolonice za srečo in se pikapolončili – kaj to pomeni? Vsekakor ustvarjalno osrečevanje in spoznavanje življenja pikapolonic in murnov.

Hišna pravljičarka

SIMONA KOPINŠEK

Simona Kopinšek, ob bogatih in raznolikih izkušnjah s področja televizijskega, radijskega (RTV Slovenija) in časopisnega ter revijalnega dela, naravnost obožuje delo, ki ga namenja otrokom. Med drugim piše besedila za skladateljice in skladatelje, scenarije, knjige, pesmi in seveda pravljice, ki jim boste prisluhnili. Odraščala je pod Donačko goro, kjer raste pragozd in prav narava jo je že kot deklico prevzela. Simona pozna številne divje živali, žuželke, rastline in tudi mnoga čarobna bitja, ki ji pogosto prišepnejo kakšno skrivnost. V njeni družbi boste naravnost uživali in se čudili, ko vam bo ob pravljicah pripovedovala o tem, kako je rešila kanjo, sovo uharico, mlado vrano, detelja, malega črnega mačka, kdaj je srečala risa in videla gamsa … In to še zdaleč ni vse. Pravljice niso izmišljene, pravljice so zares, zato vabljeni k nam na pravljično vilinski ples.

Scroll to Top