Previous
Next

MARIBORSKO POHORJE

neokrnjena narava tik nad mestom

Naravna oaza s širnimi gozdovi in pragozdom Šumik, jase in pašniki, čiste in pitne pohorske vode, slapovi in šotna barja z jezerci, največji metulj v Evropi in druge dragocene živalske vrste, edino silikatno gorovje pri nas. Vse to so naravne posebnosti Pohorja, ki navdušijo tako ljubitelje narave kot strokovnjake.

ENERGETSKA POT BOLFENK

Priznani terapevt Tomislav Brumec je že leta 2009 opravil raziskave in meritve ki so pokazale, da ima pohorski gozd zdravilne moči in naravnost presenetljivo višino vsebnosti energetskega potenciala vode.

Na podlagi teh raziskav se je že leta 2009 oblikovala energetska pot, ki je neločljivi del Pohorje village wellness&spa resorta, saj se pozitivna energija še kako čuti skozi celotno naselje.

Na vrhu Pohorja vlada sila, ki zdravi in je dosegljiva vsem, mi pa vas z usmerjevalnimi tablami popeljemo skozi posamezne točke.

Doživite čiščenje 7 telesnih energetskih centrov (čaker) v svojem tempu, vendar je priporočen čas obhoda vseh točk 70 minut, zdravilno delovanje pa se začne po treh obhodih. Torej, kot nalašč, da v obvezen dnevni ritual vključite vsakodnevni sprehod in si vzamete čas samo zase.

POHORJE

Pohorje (Črni vrh, 1543,5 m), pogorje, ki se dviga nad mestom Maribor in se od tam razteza proti zahodu, je zelena oaza prečudovite narave in neštetih možnosti za sprostitev in rekreacijo. Krasijo ga naravne znamenitosti, kot so šotna barja z jezeri, slapovi in pragozd, do katerih nas pripeljejo številne pohodniške in kolesarske steze, ki prepredajo pohorske gozdove.

Osrčje Pohorja predstavlja planotast svet s številnimi barji. Večji vrhovi so: Črni vrh (1543,5 m), Velika Kopa na Kopah (1542,7 m), Mala Kopa (1524 m), Žigartov vrh (1347 m), Klopni vrh (1340 m), Rogla (1517 m) in Veliki vrh (1344 m). Vsi ti vršaci so z električnim kolesom dostopni in vožnja do njih je čudovito naravno doživetje.

IZPOSOJA KOLES V RESORTU

Z e-kolesi lahkotno po zelenem Pohorju. Neustrašno po razgibanih poteh.

Najbolj razgibani deli Pohorja, ki so bili do nedavnega rezervirani za kondicijsko bolje pripravljene kolesarje, so s pomočjo e-kolesa postali veliko bolj dostopni. Sedaj lahko odkrivate najlepše kotičke na udoben, a še vedno aktiven način, hkrati pa skrbite za dobrobit našega planeta.

E-KOLESA

 • 4-URNA IZPOSOJA
  40,00 €
  4 urna izposoja električnega kolesa
 • CELODNEVNA IZPOSOJA
  50,00 €
  Celodnevna izposoja električnega kolesa

GORSKA KOLESA

 • CELODNEVNA IZPOSOJA
  20,00 €
  Celodnevna izposoja gorskega kolesa

Najem kolesa vključuje tudi uporabo čelade, polno napolnjeno baterijo električnega kolesa, ki vam bo pomoč pri kolesarjenju več kot 8 ur (hotelska e-kolesa so višjega standarda in izjemno zmogljiva), stojalo za telefon, zemljevid kolesarskih poti Pohorja.

Adrenalinske dogodivščine na Pohorju

BIKE PARK POHORJE - Privoščite si adrenalinsko doživetje

Bike Park Pohorje Maribor doživetje
Ne veste, kam z viškom adrenalina? Bi radi izvedeli, kako dobro »obvladate« svoje gorsko kolo? Imamo idealno rešitev – oglasite se v Bike parku Pohorje in se pripravite na divji adrenalinski spust po pobočjih Mariborskega Pohorja.

POHORJET - Edinstven adrenalinski spust

Adrenalinski spust s sankami iz Pohorja
Udobno se namestite na sanke in zapnite varnostni pas. Privoščite si dvojni adrenalinski spust iz Trikotne jase do izteka arene Snežnega stadiona. Hitri ravninski deli, ostri zavoji ter drzni spust v nepredvidljiva brezna vas bodo zanesljivo prepričali, da spust ne bo ostal en sam.

Kolesarske dogodivščine na Pohorju

GORSKO KOLESARJENJE

POHORJE (Belvi - Areh - Šumik)

Zapeljite se po razgibani 41 km dolgi poti. Na to pot se podajte, če ste kondicijsko dobro pripravljeni. Če niste, vas na poti čaka precej postojank in razglednih točk. Od 41 km skupne dolžine se boste s kolesom povzpeli le 500 spuščali do 1300 višinskih metrov.

KORDEK - BPP

Pot, namenjena izkušenim gorskim kolesarjem. Čaka vas 8 km zmernega vzpona in 600 višincev. Pot vas pelje mimo znamenitega pohodniškega in kolesarskega počivališča Šanijeva Klop, do smučišč Videc in Stolp. Tik pod vrhom boste prispeli do znamenite cerkve Sv. Bolfenk. Na vrhu Mariborskega Pohorja je planota in čudovita razgledna točka na Maribor. Prav tako je vaša točka počitka in okrepčitve, saj vas čaka 5 km gorsko kolesarski spust v dolino.

Pohorska kolesarska transverzala

Kolesarsko odkrivanje Pohorja od sv. Bolfenka na mariborski do vznožja Kremžarjevega vrha na koroški strani Pohorja.

Slovenska turnokolesarska pot – STKP

Krožna kolesarska pot obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1.800 kilometrov in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu.

Pohodniške dogodivščine na Pohorju

PLANINSTVO in POHODNIŠTVO NA POHORJU

Spoznajte pohorske gozdove in številne markirane poti, ki vodijo po njih.

Pohodniške poti po Pohorju vas bodo zagotovo navdušile. Izberite takšno, ki vam najbolj ustreza in med hojo prisluhnite naravi.

NARAVA POHORJA

Oglejte si tukajšnje naravne bisere

Slikovita pohorska narava skriva številne kotičke, ob lepotah katerih vam bo zagotovo zastal dih. Postojte in začutite vse te naravne znamenitosti Pohorja!

POHODNE POTI POHORJA

Pot na Črno jezero

Če se od Bolfenka odpravite proti Trem kraljem, lahko tam prehodite (KROŽNO) POT NA ČRNO JEZERO: Trije kralji – Črno jezero (–> 40 min/2,7 km) in nadaljujte – do Osankarice (–> 20 min/0,3 km), obiščite še Bojišče Pohorskega bataljona (–> 30 min/1,5 km), potem se vrnite do Osankarice in do Treh kraljev bo samo še 4 km. Po zaključenem čudovitem izletu pa vas ponovno pričakujemo v Pohorje village Wellness & SPA Resort.

Pohodniška pot Bolfenk - Lovrenška jezera

Črno jezero

Lovrenška jezera so ena mikavnejših naravnih znamenitosti Pohorja. To priljubljeno pohodniško in izletniško točko lahko obiščete v vseh letnih časih, saj so čarobna ne glede na vreme.

Dostop do Lovrenškega barja iz Bolfenka je možen z vzponom do Razglednika in naprej po lahki pohodniški poti do Areha, preko Žigartovega vrha, Bajgotovega vrha, Šumikovega vrha, Matevža, Radovne, Treh žebljev, Kladja, Brvnega vrha, Zgornje brvi do Koče na Pesku. Od tod pa samo še preko Sedla do Lovrenških jezer, kjer se lahko dve uri  sprehajate po žametno mehkih traviščih in mahovih šotnih barij, si ogledate šotna jezera, rastišča redkih rastlin in preizkusite šolo orientacije v naravi ter uživate v imenitnih razgledih. 

Pohodniška pot Bolfenk - Ribniška koča / Ribniško jezero

Ribniško jezero pri Hudem kotu se nahaja v bližini Ribniške koče in Ribniškega (Jezerskega) vrha (NV 1536 m) se nahaja jezera so ena mikavnejših naravnih znamenitosti Pohorja. Koča je tudi točka slovenske planinske poti, poleti pa se do nje lahko pripeljete z avtom po 9 km dolgi lokalni cesti od Ribnice na Pohorju.

Dostop do Ribniškega jezera iz Bolfenka je možen z vzponom do Razglednika in naprej po lahki pohodniški poti do Areha, preko Žigartovega vrha, Bajgotovega vrha, Šumikovega vrha, Matevža, Radovne, Treh žebljev, Kladja, Brvnega vrha, Zgornje brvi do Koče na Pesku. Od tod pa samo še preko Sedla do Lovrenških jezer, kjer preko Planinke in Šrklatice prispemo do Jezerskega vrha in Ribniške koče na Pohorju, ki sta v bližini Ribniškega jezera.

Pot do Pohorskega pragozda in slapov Veliki in Mali Šumik

Od Bolfenka se odpravite v smeri Areha, od koder vodi lokalna pot do Šumika. Nato greste po označeni poti od ravnice Šumik oz. Pri Bajgotu, prijetne izletniške točke z urejenim prostorom za počitek, ki se nahaja ob sotočju potokov Črnava in Majland, iz katerih nastane potok Lobnica. Do pragozda vas loči le še pol ure hoje.o kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Pot Bolfenk - Slap Sklace / Framski slap

Framski slap je eden večjih na Pohorju.

Do slapa pridemo v slabi uri hoje po označeni poti od zgornje postaje mariborske vzpenjače oziroma Bolfenka do križišča, kjer se razcepi cesta Hoče-Areh – Bellevue/Bolfenk.

Rozkina gozdna učna pot Bolfenk - Razglednik

Na poti se boste seznanili z bogastvom pohorskega gozda, njegovo rastjo, razvojem in pomenom. Pohorje je eno najbolj naravnih območij Slovenije in tudi Srednje Evrope. Kot edino silikatno gorovje v Sloveniji je pomembno v geomorfološkem, hidrološkem, biološkem ter kulturno krajinskem pogledu. Spoznajte  zakonitosti gozda, njegov pomen ter vplive človeka na gozd skozi 17 točk, ki vas bodo vodile po poti.

Pohorska kulinarična transverzala

Od junija do septembra vabljeni v objem pohorskih gozdov in na bogato ponudbo pristnih pohorskih jedi.

Zemljevid vzhodnega Pohorja ter kartonček Pohorske kulinarične transverzale.

Na zemljevidu so prikazane planinske in kolesarske poti, kakor tudi predstavljene naravne in kulturne dediščine Pohorja. S pomočjo zemljevida lahko pohodniki in kolesarji spoznajo lepote vzhodnega Pohorja.

Zemljevid Znamenitosti kolesarske in pohodne poti vzhodnega Pohorja (pdf – slovenski jezik)

S kartončkom Pohorske kulinarične transverzale lahko obiskovalci degustirajo pristne pohorske jedi v določenih kočah in hotelih. Ob vsaki degustaciji prejmejo žig. Z zadnjim žigom v kartončku si obiskovalci prislužijo brezplačno sladico pri ponudniku, pri katerem bodo odtisnili svoj zadnji žig iz potepanja po tem delu Pohorja. 

Kartonček Pohorske kulinarične transverzale (pdf – slovenski jezik)

Zemljevid in kartonček Pohorske kulinarične poti lahko prevzamete pri nas kakor tudi pri ostalih pohorskih ponudnikih ali na Spodnji in Zgornji postaji Vzpenjače ter tudi v Turistično informacijskem centru Maribor in Hiši Stare trte.

Ponudniki: Hotel Tisa, Penzion Jelka, Turizem Grašič-Gradišnik, Mariborska koča, Hotel Zarja, Ruška koča, Koča Cojzarica, Hotel Jakec Trije Kralji, Hotel Bellevue, Pohorje Village Wellness & Spa Resort – Restavracija Bolfenk.

Trikotna jasa Pohorje

Pot Bolfenk - Trikotna jasa

Priljubljena pohodniška točka.

Sprehodite se od Bolfenka do Trikotne jase, ki leži ob snežnem stadionu in iz katere imate čudovit pogled na mesto Maribor in okoliške vinorodne griče severovzhodne Slovenije.

Mariborska koča

V kolikor si želite enostavnega, nezahtevnega 30 minutnega sprehoda, po katerem se želite nagraditi, je obisk Mariborske Koče prava izbira. Iz Resorta Pohorje Village se odpravite v smeri Areha, kjer vas bo veliko oznak in tabel usmerjalo k Mariborski Koči. Nudijo pohorski pisker, gobovo juho z ajdovimi žganci in še ostale enolončnice. Posladkate se lahko s sirovo gibanico in jabolčnim zavitkom.

JEZERA IN SLAPOVI POHORJA

Slap Sklaca / Framski slap

Slap, visok 16 m in potok, ki teče vse do nižine in se nahaja v neposredni bližini odcepa regionalne ceste Hoče-Areh-Bellevue/Bolfenk.

Potok teče v naravnem okolju vse do nižine – do naselja Fram. Nekdaj so potok izkoriščali v gospodarske namene.  Močno razvito je bilo mlinarstvo, žagarstvo in oljarstvo, ki je dajalo značilnost kraju.

Črno jezero

Intenzivno doživetje neokrnjene narave v zavarovanem gozdnem rezervatu.

Šotna barja z jezerci sodijo med najmikavnejše naravne znamenitosti Pohorja!

Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji.

Barje, katerega del so tudi Lovrenška jezera, se nahaja med Roglo in Ribniškim Pohorjem in je sestavljeno iz dveh delov, med seboj ločenih s pasom gozda. Nastalo je pred približno 8000 leti kot mineralno močvirje po koncu zadnje ledene dobe. Njegova posebnost je ta, da nima nobenega pritoka in nastaja izključno iz padavinske vode. Tako se velikost in oblika 20 jezerc, ki sestavljajo to naravno znamenitost, spreminja glede na količino padavin, vendar so tudi poleti napolnjena z vodo, saj ima barje veliko zmožnost zadrževanja vode.

Ribniško jezero

Jezero s še šestimi barjanskimi okenci.

Šotna barja z jezerci sodijo med najmikavnejše naravne znamenitosti Pohorja! Poleg Ribniškega jezera je šest manjših jezerc oz. barjanskih oken. Vsa imajo okoli meter globine in dno vseh se nadaljuje v šoto. Ker je barje na pobočju z nagibom, ga imenujemo tudi viseče barje.

To visoko šotno barje se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha, med ruševjem in v zamočvirjeni kotanji, obdano s smrekovimi gozdovi. Jezero leži na višini 1.490 m NV,  pod Jezerskim vrhom, zanj pa je značilno, da se napaja samo z deževnico.

Pragozd s slapoma Veliki in Mali Šumik

V nedotaknjenem pragozdu.  

Naj vas očarajo najimenitnejše naravne znamenitosti na območju Naravnega parka Pohorje, do koder vas pripeljejo številne pohodne poti.

Kulinarika na Pohorju

Koče in planinske postojanke na Pohorju

Trikotna jasa

Priljubljena pohodniška točka.

Sprehodite se od Bolfenka do Trikotne jase, ki leži ob snežnem stadionu in iz katere imate čudovit pogled na mesto Maribor in okoliške vinorodne griče severovzhodne Slovenije.

Pot čez Pohorje na Koroško (del Slovenske planinske poti)

Slovenska planinska pot je najstarejša in najbolj raznolika vezna planinska pot v Sloveniji, ki vas v dolžini 500 kilometrov popelje iz Maribora vse do slovenske obale, v Ankaran.

Časovnica srednje zahtevne poti čez Pohorje (Maribor – Slovenj Gradec, 60’5km/2 dni):

 • Spodnja postaja Pohorske vzpenjače (328 m) – Sv. Bolfenk (1040 m) = 1,5 h (v kolikor ne uporabite gondole)
 • Sv. Bolfenk (1040 m) – Mariborska koča (1068 m) = 1 h
 • Mariborska koča (1068 m) – Ruška koča (1246 m) = 1 h
 • Ruška koča (1246 m) – slap Šumik = 2 h
 • Slap Šumik –Trije kralji (1181 m) = 2 h
 • Trije kralji (1181 m) – Črno jezero (1197 m) – Osankarica (1193 m) = 1 h 15 min
 • Osankarica (1193 m) – Koča na Pesku (1386 m) = 2,5 h
 • Koča na Pesku (1386 m) – Lovrenška jezera (1529 m) – Ribniška koča (1507 m) = 3 h
 • Ribniška koča (1507 m) – Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m) = 1,5 h
 • Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m) – Partizanski dom (1443 m) = 1 h
 • Partizanski dom (1443 m) – Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m) = 1,5 h
 • Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m) – Slovenj Gradec (410 m) = 1,5 h

Pot Bolfenk - Mariborska koča - Areh

Bolfenk – Mariborska Koča – Areh

 

Z GONDOLO V CENTER MESTA MARIBOR

dom najstarejše trte na svetu

MARIBOR, MESTO NAJSTAREJŠE VINSKE TRTE

Rezervirajte si dan za petzvezdično doživetje mesta Maribor, ki je od prelepih pohorskih gozdov oddaljen le nekaj kratkih minut, če izkoristite prevoz z žičnico in približno 30 minut, če se v dolino odpeljete z avtomobilom. Naš predlog za vaš dan:  S Pohorsko vzpenjačo, se spustite v dolino, kjer vas lahko taxi ali avtobus prepelje v sam center mesta v nekaj minutah. Po sprehodu, po najstarejšem delu mesta Lentu, kjer se pohorski gozdovi zrcalijo v reki Dravi, se ustavite v Hiši najstarejše trte na svetu na degustaciji vin, odpravite se lahko v Vinagovo klet, ki s svojimi podzemnimi predori nudi posebno doživetje, njen najstarejši del pa je bil zgrajen že davnega 1847 leta. V času za kosilo se lahko ustavite na eni izmed mnogih lokacij, ki ponujajo pristno štajersko kulinariko, morda vietnamsko hrano, morda italijansko, morda pa ste samo za lahek prigrizek? Naš namig: Poštna ulica. Prijetno okrepljeni se nato lahko odpravite po nakupih v Nakupovalni center Europark, ki vam na 40.000 m2 nakupovalnih površin, nudi celovito nakupovalno izkušnjo. Prijetno utrujeni se vrnite med zavetje pohorskih gozdov in preverite ponudbo v našem Gorskem wellness centru, da zaokrožimo vaš dan z refleksno masažo stopal.
Scroll to Top