Pohodništvo

POT NA ČRNO JEZERO

Če se od Bolfenka odpravite proti Trem kraljem, lahko tam prehodite (KROŽNO) POT NA ČRNO JEZERO: Trije kralji – Črno jezero (–> 40 min/2,7 km) in nadaljujte – do Osankarice (–> 20 min/0,3 km), obiščite še Bojišče Pohorskega bataljona (–> 30 min/1,5 km), potem se vrnite do Osankarice in do Treh kraljev bo samo še 4 km. Po zaključenem čudovitem izletu pa vas ponovno pričakujemo v Pohorje village Wellness & SPA Resort.

SLAP SKALCA / FRAMSKI SLAP

Slap, visok 16 m in potok, ki teče vse do nižine in se nahaja v neposredni bližini odcepa regionalne ceste Hoče-Areh-Bellevue/Bolfenk.

Potok teče v naravnem okolju vse do nižine – do naselja Fram. Nekdaj so potok izkoriščali v gospodarske namene.  Močno razvito je bilo mlinarstvo, žagarstvo in oljarstvo, ki je dajalo značilnost kraju.

POHODNIŠKA POT BOLFENK – LOVRENŠKA JEZERA

Lovrenška jezera so ena mikavnejših naravnih znamenitosti Pohorja. To priljubljeno pohodniško in izletniško točko lahko obiščete v vseh letnih časih, saj so čarobna ne glede na vreme.

Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji. Nahajajo se med Roglo in Ribniškim Pohorjem in je sestavljeno iz dveh delov, med seboj ločenih s pasom gozda. Nastalo je pred približno 8000 leti kot mineralno močvirje po koncu zadnje ledene dobe. Njegova posebnost je ta, da nima nobenega pritoka in nastaja izključno iz padavinske vode. Tako se velikost in oblika 20 jezerc, ki sestavljajo to naravno znamenitost, spreminja glede na količino padavin, vendar so tudi poleti napolnjena z vodo, saj ima barje veliko zmožnost zadrževanja vode.

Dostop do Lovrenškega barja iz Bolfenka je možen z vzponom do Razglednika in naprej po lahki pohodniški poti do Areha, preko Žigartovega vrha, Bajgotovega vrha, Šumikovega vrha, Matevža, Radovne, Treh žebljev, Kladja, Brvnega vrha, Zgornje brvi do Koče na Pesku. Od tod pa samo še preko Sedla do Lovrenških jezer, kjer se lahko dve uri  sprehajate po žametno mehkih traviščih in mahovih šotnih barij, si ogledate šotna jezera, rastišča redkih rastlin in preizkusite šolo orientacije v naravi ter uživate v imenitnih razgledih.

POHODNIŠKA POT BOLFENK – RIBNIŠKA KOČA / RIBNIŠKO JEZERO

Šotna barja z jezerci sodijo med najmikavnejše naravne znamenitosti Pohorja! Poleg Ribniškega jezera je šest manjših jezerc oz. barjanskih oken. Vsa imajo okoli meter globine in dno vseh se nadaljuje v šoto. Ker je barje na pobočju z nagibom, ga imenujemo tudi viseče barje.

To visoko šotno barje se je razvilo pred 8.000 leti na pobočju vzhodno od Ribniškega vrha, med ruševjem in v zamočvirjeni kotanji, obdano s smrekovimi gozdovi. Jezero leži na višini 1.490 m NV,  pod Jezerskim vrhom, zanj pa je značilno, da se napaja samo z deževnico.

Koča je tudi točka slovenske planinske poti, poleti pa se do nje lahko pripeljete z avtom po 9 km dolgi lokalni cesti od Ribnice na Pohorju.

Dostop do Ribniškega jezera iz Bolfenka je možen tudi z vzponom do Razglednika in naprej po lahki pohodniški poti do Areha, preko Žigartovega vrha, Bajgotovega vrha, Šumikovega vrha, Matevža, Radovne, Treh žebljev, Kladja, Brvnega vrha, Zgornje brvi do Koče na Pesku. Od tod pa samo še preko Sedla do Lovrenških jezer, kjer preko Planinke in Šrklatice prispemo do Jezerskega vrha in Ribniške koče na Pohorju, ki sta v bližini Ribniškega jezera.

POT DO POHORSKEGA PRAGOZDA IN SLAPOV VELIKI IN MALI ŠUMIK

Dobrodošli v nedotaknjenem pragozdu.   Naj vas očarajo najimenitnejše naravne znamenitosti na območju Naravnega parka Pohorje, do koder vas pripeljejo številne pohodne poti.

Od Bolfenka se odpravite v smeri Areha, od koder vodi lokalna pot do Šumika. Nato greste po označeni poti od ravnice Šumik oz. Pri Bajgotu, prijetne izletniške točke z urejenim prostorom za počitek, ki se nahaja ob sotočju potokov Črnava in Majland, iz katerih nastane potok Lobnica. Do pragozda vas loči le še pol ure hoje.o kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

ROZKINA GOZDNA UČNA POT BOLFENK – RAZGLEDNIK

Na poti se boste seznanili z bogastvom pohorskega gozda, njegovo rastjo, razvojem in pomenom. Pohorje je eno najbolj naravnih območij Slovenije in tudi Srednje Evrope. Kot edino silikatno gorovje v Sloveniji je pomembno v geomorfološkem, hidrološkem, biološkem ter kulturno krajinskem pogledu. Spoznajte  zakonitosti gozda, njegov pomen ter vplive človeka na gozd skozi 17 točk, ki vas bodo vodile po poti.

POT BOLFENK – TRIKOTNA JASA

Priljubljena pohodniška točka. Sprehodite se od Bolfenka do Trikotne jase, ki leži ob snežnem stadionu in iz katere imate čudovit pogled na mesto Maribor in okoliške vinorodne griče severovzhodne Slovenije.

POT ČEZ POHORJE NA KOROŠKO (DEL SLOVENSKE PLANINSKE POTI)

Slovenska planinska pot je najstarejša in najbolj raznolika vezna planinska pot v Sloveniji, ki vas v dolžini 500 kilometrov popelje iz Maribora vse do slovenske obale, v Ankaran.

Časovnica srednje zahtevne poti čez Pohorje (Maribor – Slovenj Gradec, 60’5km/2 dni):

 • Spodnja postaja Pohorske vzpenjače (328 m) – Sv. Bolfenk (1040 m) = 1,5 h (v kolikor ne uporabite gondole)
 • Sv. Bolfenk (1040 m) – Mariborska koča (1068 m) = 1 h
 • Mariborska koča (1068 m) – Ruška koča (1246 m) = 1 h
 • Ruška koča (1246 m) – slap Šumik = 2 h
 • Slap Šumik –Trije kralji (1181 m) = 2 h
 • Trije kralji (1181 m) – Črno jezero (1197 m) – Osankarica (1193 m) = 1 h 15 min
 • Osankarica (1193 m) – Koča na Pesku (1386 m) = 2,5 h
 • Koča na Pesku (1386 m) – Lovrenška jezera (1529 m) – Ribniška koča (1507 m) = 3 h
 • Ribniška koča (1507 m) – Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m) = 1,5 h
 • Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m) – Partizanski dom (1443 m) = 1 h
 • Partizanski dom (1443 m) – Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m) = 1,5 h
 • Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m) – Slovenj Gradec (410 m) = 1,5 h

POT BOLFENK – MARIBORSKA KOČA – AREH

V kolikor si želite enostavnega, nezahtevnega 30 minutnega sprehoda, po katerem se želite nagraditi, je obisk Mariborske Koče prava izbira. Iz Resorta Pohorje Village se odpravite v smeri Areha, kjer vas bo veliko oznak in tabel usmerjalo k Mariborski Koči. Nudijo pohorski pisker, gobovo juho z ajdovimi žganci in še ostale enolončnice. Posladkate se lahko s sirovo gibanico in jabolčnim zavitkom.

KOČE IN PLANINSKE POSTOJANKE NA POHORJU

 • Koča Koča (Zg. postaja Pohorske vzpenjače)
 • Mariborska koča (1068 m)
 • Ruška koča (1246 m)
 • Koča Cojzarica
 • Hotel Jakec Trije Kralji
 • Osankarica
 • Koča na Pesku (1386 m)
 • Ribniška koča (1507 m)
 • Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1377 m)
 • Koča pod Kremžarjevim vrhom (1102 m)
 • Klopni vrh.

ZANIMIVOST: POHORSKA KULINARIČNA TRANSVERZALA

Od junija do septembra vabljeni v objem pohorskih gozdov in na bogato ponudbo pristnih pohorskih jedi.

Oglejte si zemljevid vzhodnega Pohorja ter kartonček Pohorske kulinarične transverzale.

Na zemljevidu so prikazane planinske in kolesarske poti, kakor tudi predstavljene naravne in kulturne dediščine Pohorja. S pomočjo zemljevida lahko pohodniki in kolesarji spoznajo lepote vzhodnega Pohorja.

S kartončkom Pohorske kulinarične transverzale lahko obiskovalci degustirajo pristne pohorske jedi v določenih kočah in hotelih. Ob vsaki degustaciji prejmejo žig. Z zadnjim žigom v kartončku si obiskovalci prislužijo brezplačno sladico pri ponudniku, pri katerem bodo odtisnili svoj zadnji žig iz potepanja po tem delu Pohorja.

Zemljevid in kartonček Pohorske kulinarične poti lahko prevzamete pri nas kakor tudi pri ostalih pohorskih ponudnikih ali na Spodnji in Zgornji postaji Vzpenjače ter tudi v Turistično informacijskem centru Maribor in Hiši Stare trte.

Ponudniki: Hotel Tisa, Penzion Jelka, Turizem Grašič-Gradišnik, Mariborska koča, Hotel Zarja, Ruška koča, Koča Cojzarica, Hotel Jakec Trije Kralji, Hotel Bellevue, Pohorje Village Wellness & Spa Resort – Restavracija Bolfenk.